alt text

EFTER RUNDEN

GOLFELITENS PERSONLIGE KOK: Om vindermiddage og prof’ens favoritretter

Magnus Harr har rejst med mange af de største spillere for at lave god mad og i det hele taget sørge for, at spillerne har det godt. I øjeblikket er det oftest Henrik Stenson og Martin Kaymer, som han laver skræddersyede retter til. Han driver desuden lakse-butikken, Lilla Laxen og Buhres fisk i det svenske Österlen, og han har ansvaret for al mad og drikke under de europæiske turneringer, der spilles i Sverige. Vi har talt med Magnus om den mest populære golfret for os almindelige golfspillere, om hvilke retter han laver under turneringsugerne – og så selvfølgelig om Henrik Stensons berømte temperament.

Hvordan tænker du som kok, når du laver mad til golfspillere, som skal præstere deres bedste under en stor turnering. Er der fokus på at spise det rette på bestemte tidspunkter, eller ligger fokus mere på, at maden skal smage godt?
– At maden står klar til aftalt tid, plejer at være populært! Derudover har jeg ret godt styr på deres kostplaner, så spillerne er i stand til altid at overholde dem. Desuden plejer vi at opfylde særlige ønsker inden turneringerne, men ellers har jeg ret frie hænder. Ofte bliver det en slags buffet, så alle der bor sammen, får det, de gerne vil have.

Hvad er Henrik Stensons favoritmad når han er ude og spille?
– Han har en svaghed for et godt stykke grillet kød. Men skaldyr er også på hitlisten, når vi befinder os på destinationer nær havet. Chokoladebrownies og andre søde sager får også hans puls i vejret. Løg og hvidløg er han derimod helst fri for.

Hvilken type mad foretrækker du selv?
– Fisk og skaldyr er det, jeg har arbejdet mest med hele livet, og som jeg virkelig holder af. Men et godt stykke kød kan også være herligt. En markant trend er desuden, at grønsager fylder mere og mere på tallerkenen, og det synes jeg er fint.
– I øjeblikket laver jeg gerne mad med inspiration fra det skandinaviske og det japanske køkken. De subtile, umamirige japanske smagssætninger fra tørret bonito, dashi, kombu, yuzu og miso kan med det rette håndværk forvandle vore lokale råvarer til ren kærlighed.

Er der nogen af de retter, du har lavet ude på turneringerne, der har skilt sig ud?
– Under US Masters for nogle år siden havde vi en af Göran Zachrissons bedste venner på besøg. Han fortalte, at hans livret var kalvelever Anglaise, så det lavede jeg selvfølgelig et par dage senere. Han slikkede tallerkenen ren, og nød det virkelig! Selv har jeg det lidt svært med en hel portion, der udelukkende består af kalvelever.

”Der skal helt sikkert være svenske kødboller og kartoffelmos på menuen, hvis Henrik Stenson vinder"

Tiger Woods vandt Masters 2019 og serverede bøf og kyllingfajitas, sushi, sashimi og milkshake til vindermiddagen. Hvad ville du servere?
– Der skal helt sikkert være svenske kødboller og kartoffelmos på menuen, hvis Henrik Stenson vinder!

Du befinder dig mellem de absolut største golfspillere og er med ved de største turneringer. Har du nogle sjove anekdoter? Man har jo hørt om, at Henrik har temperament, er det noget, du har mærket noget til?
– Stenson er en spøjs fyr. Og det plejer at være allersjovest, når der sker noget, som gør det svært for ham at holde på følelserne. Som f.eks. da jeg og Henrik Stenson spillede scramble mod Justin Rose/Nail Horan og Adam Scott/Justin Timberlake på Albany, Bahamas.

– Henrik Stenson synes, at Justin Timberlake var for langsom. Så han stillede sig op og gabte demonstrativt hver gang, han forberedte et slag. Eller da vi var ude at fiske ved Barsebäck og Henriks filétkniv var sløv. I stedet for at slibe den, brækkede han den i små stykker i vasken.

Hvad er den mest populære ret blandt os ”almindelige” golfere?
– Jeg har jo selv drevet golfrestaurant tidligere. Her efterspurgte spillerne ofte æg og bacon med brasede kartofler, så det er nok den, jeg vil pege på.

Til sidst, hvordan skal man spise på banen?
– Her er det godt at fylde på med væske og energi ved hvert fjerde hul. Det ville gavne humøret hos mange golfere.

Relaterede Golfstories

Choose store/club/pro

    Tak for din forespørgsel. Produktet er lagt i indkøbskurven.

    Til min forespørgsel